КАНЦЕЛАРИЈА ЦЕНТРА НА „КУЋНОМ ПРАГУ“
26.09.2014


У просторијама месне канцеларије „Ђука Динић“, Градске општине Палилула отворена је испостава Центра за социјални рад „Свети Сава“. Овим поводом, председник општине Палилула Бобан Џунић, градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и директор Центра за социјални рад, Зоран Јовић, са сарадницима  обишли су ово насеље. Канцеларија ће радити три дана недељно а након тога, службеници Центра ће предмете обрађивати и затим понудити одговарајућа решења.

„Идеја је заиста добра, проверена у другим градовима. Ја се надам да ће корисници бити јако задовољни оним што сада добијају, истакао је проф.др Зоран Перишић, градоначелник Града Ниша. Поздраваљам иницијативу председника општине Палилула г-дина Бобана Џунића, који је у сарадњи са Центром за социјални рад омогућио да се услуге Центра приближе грађанима којима су заиста и најпотребније. То би морао да буде модел понашања свуда у Градској управи јер управа постоји због корисника а не обрнуто. Овај шаблон покушавамо да наметнемо нашим чиновницима, од којих очекујем да схвате да је основни мото њиховог постојања да буду на услузи грађанима. Надам се да ће ова канцеларија остварити постављен циљ, закључио је градоначелник Ниша.

Нишка општина Палилула је по броју становника једна од највећих градских општина у Нишу али је по стандарду живота становника у извештају Завода за статистику Србије, на самом зачељу општина у Србији. У датим околностима, девастираном привредном окружењу, ограниченим надлежностима и скромним буџетом, руководство општине одлучно је да решава кључне проблеме грађана. Приоритет у раду општине, по речима председника Бобана Џунића је сагладавање социјално најугроженијих категорија становништва. По статистичким подацима у области социјалних потреба, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рада „Свети Сава“ у Нишу, преко 67.одсто грађана је са територије општине Палилула. „Канцеларију Центра отворили смо у овом насељу због тога што је највећи број корисника услуга Центра за социјални рад у Нишу са ове територије. Моја идеја је управо била да на овај начин извршимо децентрализацију рада наших установа и Управа, како би били ближи корисницима услуга - ближи нашим грађанима, нагласио је Бобан Џунић. У општини Палилула активно радимо на побољшању процеса рада наше Управе и усклађивању са релевантном законском регулативом. Пружамо услуге грађанима у складу са високим стандардима рада из надлежности градских општина и унапређење стандарда живота у заједници. Уз помоћ и подршку градоначелника, стручну логистику Центра за социјални рад, покренули смо овај пилот пројекат, који је први те врсте у нашем граду.

По речима Зорана Јовића, директора Центра за социјални рад, често се дешава да корисник у намери да оствари неко своје право мора три или четири пута да долази до града. Овако ће наша канцеларија буквално бити на њиховом кућном прагу. Желимо да услугу приближимо корисницима, да рационализујемо поступак и понудимо правовремену информацију корисницима новчане и социјалне помоћи о остваривању и реализацији одређеног права - рекао је директор Јовић. На овим пословима радно ће бито ангажовано и лице - припадник ромске националности.

Тренутна економска ситуација отежава остваривање наше визије развоја општине. Али, ми смо у општини поставили јасан циљ и несебично радимо да се он дугорочно и оствари - закључио је Бобан Џунић, председник општине Палилула, у разговору са новинарима. Имамо смернице, Стратешки план развоја и желимо да проблеме решавамо системски. За све то је потребно стрпљење и разумевање наших грађана. У протекле две године, ово руководство нишке општине Палилула показало је одлучност и висок ниво објективности и хуманости у решавању проблема свих категорија становника. (Д.Видојковић, ЕКОполис)

Галерија Слика - Facebook